John "högtrycket" Pohlman

Tillbaka  


9 december
 


Medlemmarna har skiftat genom åren. Endast två av grundarna spelar fortfarande i Nyhetsbandet: John Pohlman och Peter Ekstrand. Nyhetsbandets medlemmar är följande:

John Pohlman (piano och sång), nyligen pensionerad TV-meteorolog, hedersdoktor och en av landets mest kända och populära personer. Kan allt från ragtime till Mozart.

Peter Ekstrand (bandledare, kornett, flygelhorn och sång), TV-reporter och producent. Har spelat dixieland allt sedan skoltiden då han också drev jazzklubb i Bromma.

Jan Turevicz (klarinett och tenorsax), polack som är amerikansk medborgare och som tidigare varit proffsmusiker. Driver numera en ramhandel i Stockholm.

Janusz Mieszek (trombone), tidigare professionell jazzmusiker. Numera säljer han och reparerar blåsinstrument.

Claes Grönberg (banjo), marinofficer som tidigare varit befälhavare på u-båtar. Är en av de få som spelat banjo under vattnet.

Jan Bergnér (bas), tandläkare som numera lagt borren på hyllan för att spela på heltid. Har spelat med många av landets kända sångare och musikanter.

Lars Holgersson (trummor), bildmixer och kameraman på Sveriges Television som numera njuter sitt otium. Har mixat många av SvT:s stora musik- och nöjesproduktioner.

Rodhe Köllerström (sång), på dagarna uppehåller hon sig på bokförlaget Natur och Kultur. På kvällarna är hon jazzsångerska.
  Gladjazz inför julen med Nyhetsbandet och John "högtrycket" Pohlman

Nyhetsbandet
Orkestern bildades på Rapportredaktionen, Sveriges Television 1982. Från början mest för att underhålla på redaktionsfester. Men snart började omvärlden höra av sig. Nyhetsbandet bjöds in på jazzfestivaler över hela landet, engagerades till jazzklubbar och andra spelningar. Bandet fick engagemang på den legendariska jazzpuben Stampen i Gamla stan och har spelat där regelbundet sedan dess.

Första utlandsturnén gick till Danmark 1986. Samma år åkte bandet till USA och spelade in sin första skiva i New York. Nyhetsbandet höll konserter i FN, på Världsbanken i Washington och spelade till dans i den svenske ambassadörens, Wilhelm Wachtmeister, residens.

USA-resorna har blivit en tradition. Nyhetsbandet har hittills gjort elva USA-turnéer och spelat från kust till kust, senast i Los Angeles. Bandet har också spelat i Kanada, Indien (som officiell orkester med det svenska kungaparet), i Spanien (bland annat på Världsutställningen i Sevilla), i Grekland, i Finland, Tyskland och senast i Polen. I de flesta länder har bandet spelat på svenska ambassader och generalkonsulat och dessutom på restauranger, klubbar, festivaler och andra evenemang. Närmast står en turné till Island på programmet.

Nyhetsbandet har spelat in tre skivor samt medverkat i flera TV- och radioprogram både i Sverige och utomlands.

Nyhetsbandet spelar den jazzform som kallas dixieland men också tradjazz, gladjazz eller ibland klassisk jazz. Det är en utveckling av New Orleansjazzen från förra seklets början. Jazzen utvecklades till swing och sedan till andra modernare former. Efter andra världskriget drog en revivalrörelse med dixieland över världen och slog också rot i de svenska läroverken. I Stockholm hade varje skola med självaktning ett jazzband på 1950-talet och på skoldanserna var dixieland en självklarhet. Jazzklubbar som Gazell i Gamla stan uppstod och blev häftiga tillhåll, fullt jämförbara med dagens diskotek.

Dixievågen ebbade ut på mitten av 1960-talet när rock och pop tog över. Men dixieland överlevde, om än som en undanskymd subkultur och det finns många band kvar i Stockholm med rötterna i de gamla skolbanden. Jazzpuben Stampen i Gamla stan är ett av de kvarvarande vattenhålen för denna gamla jazzform men det spelas också gammeljazz på många festivaler runt om i Sverige under sommaren. Så även om håret har grånat på musikanterna så liras det dixie med samma sväng som i kräppappersklädda lampors sken i läroverkets gymnastiksal för 50 år sedan.

Claes Grönberg HISTORIK
Lötvägen 15 2004-09-07
136 72 Haninge
Tel: 776 27 11, 0705-939566
claes.gronberg@telia.com

 

Upp

Till startsidan
Tillbaka

Upp